Motor schoonmaken: handige tips en tricks

motor schoonmaken

Motor schoonmaken: handige tips en tricks

Het is misschien niet het leukste aan motorrijden, maar je motor schoonmaken is ontzettend belangrijk. Dat geldt niet alleen om op te vallen met een nieuwe glimmende motor, maar je verlengt er ook de levensduur van je motor mee. Een motor schoonmaken hoeft helemaal geen vervelende klus te zijn en met het gebruik van de juiste schoonmaakmiddelen kan het best een leuke klus worden om te doen. Een aantal handig tips en tricks bij het schoonmaken van je motor. Interesse om motor kettingspray aan te schaffen?

Het begint met het afspuiten van je motor

Het eerste wat je doet bij het schoonmaken van een motor is je motor goed afspuiten met een tuinslang of een gieter. Doordat je de motor afspuit met water verdwijnt al het meeste vuil. De kans dat je schade maakt met het schoonmaken is dan ook minimaal. Het is namelijk zo dat schade op de motor ontstaat wanneer je gaat poetsen en er zit nog zand op de motor. Er kunnen krassen ontstaan en dat is iets wat je niet wilt hebben. Spuit je motor niet af met een hogedrukreiniger, want dan kan er ook schade op je motor ontstaan.

Het foamen van je motor

Na het afspuiten is het aan te raden om een foamer te gebruiken. Je vult de foamer met motorfiets reiniger en je bouwt de druk op door stevig te pompen. Nadat de druk is opgebouwd foam je de hele motor met schuim. Belangrijk in dit geval is dat de motor één tot vijf minuten nat is en onder het foam zit. Is dit gedaan dan kun je een begin maken met het poetsen van je motor. Doe dit schoonmaken nooit wanneer de motor warm is en maak de motor nooit schoon vol in de zon. Laat de motor afkoelen en maak de motor nooit in zonlicht schoon.

Het schoonmaken van de motor

Als de motor helemaal onder het foam schuim zit kan je beginnen met poetsen. Het is zo hoe langer de inwerkingstijd van de foam is hoe minder je hoeft te schrobben en te poetsen. Je kunt een motor heel eenvoudig poetsen met een velgen spons of een viscose doekje. Poets vooral op de delen van de motor waar veel vliegjes en vuil zitten. Je kunt nog altijd op de vieze delen extra foam schuim spuiten. Spoel vervolgens de motor af met water zodat al het schuim en vuil van de motor wordt verwijderd.